Panda maci szelet
6 adag kakaós tésztához:
- 6 tojássárgája
- 3 dl tejföl
- 15 dkg cukor
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
Kókuszos tésztához:
- 15 dkg cukor
- 6 db tojásfehérje
- 20 dkg kókuszreszelék
Krémhez:
- 6 tojássárgája
- 6 csapott evőkanál porcukor
- 3 púpozott evőkanál finomliszt
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tej
- 1 evőkanál vaj
A kakaós tésztához a sárgáját felhabosítjuk a tejföllel, a cukorral, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. A kókuszos tésztához a tojásfehérjét keményre felverjük a cukorral, majd belekeverjük a kókuszreszeléket. Kettévesszük a kakaós masszát. Az egyik felét tepsibe simítjuk, ami 38 x 25 cm-es méretű, majd arányos távolságban egy kanállal kókuszos tésztapöttyöket teszünk rá. A tetejét befedjük a maradék kakaós masszával úgy, hogy minden hézagot betöltse, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 180 °C-on, tűpróbáig sütjük. A tojássárgáját a porcukorral, a liszttel, a tejjel, a vaníliás cukorral csomómentesre keverjük, sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Ezután belekeverjük a vajat. Amikor a tészta megsült, keresztben kettévágjuk, és megkenjük a krém kétharmadával. Ráillesztjük a tészta másik felét, majd rásimítjuk a maradék krémet is. A csokit a tejjel gőz fölött felolvasztjuk simára, és a végén beletesszük a vajat, kicsit hagyjuk hűlni, majd a kész sütire simítjuk. Én még feldobtam a már majdnem megdermedt csokimázat egy kis reszelt fehér csokoládéval, de ez elhagyható.
Erdei gyümölcsös piskótatekercs
Piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál gyümölcscukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag só
Krémhez:
- 20 dkg erdei gyümölcs /fagyasztott/
- 20 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 3 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg gyümölcscukor /darálva/
- fél csomag étkezési zselatin
A fagyasztott gyümölcsöt kiolvasztjuk, majd botmixerrel összetörjük. Közben a zselatint kevés vízzel simára keverjük és pár másodperc alatt felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a turmixolt gyümölcshöz. A mascarponét a két fajta cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a gyümölcshöz. Közben a tejszínt jó keményre felverjük és óvatosan belekeverjük a gyümölcsös krémbe, végül betesszük a hűtőbe dermedni. A tojásokat a cukorral és a sóval robotgéppel fehéredésig verjük , hozzáadjuk a lisztet és sütőpapírral bélelt 30 x 40 cm-es tepsibe egyenletesen elosztjuk, végül 180 °C-os előmelegített alsó-felső sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha kész, szilikonos sütőpapír segítségével feltekerjük a hosszabbik oldalát és hagyjuk kihűlni a sütőrácson. A kihűlt piskótát egyenletesen kenjük meg a krémmel. Szeletelés előtt pár órára beraktam a hűtőbe.
Grízes-mascarponés keksztekercs
Kekszes tésztához:
- 50 dkg darált keksz
- 10-15 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál rum
- kb. 2 dl tejszín
- 1 kávéskanál fahéj
- 6 evőkanál sárgabarack lekvár
Kókuszos krémhez:
- 20 mascarpone
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2 dl tej
- 3 evőkanál búzadara
- vanília aroma (vagy cukor 3 csomag vaníliás cukor)
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet só
A tejet felforralom, beleszórom a búzadarát, és kevergetve sűrűre főzöm. Csipetnyi sóval ízesítem. Kihűtöm. A mascarponét a porcukorral nagyon habosra keverem, majd a kihűlt tejbegrízt, és a kókuszreszeléket is hozzáadom. Vanília aromával (vagy vaníliás cukorral) ízesítem még. A darált kekszet szárazon összekeverem a porcukorral, a kakaóporral, és a fahéjjal. Hozzáöntöm a rumot, a tejszínt és a lekvárt is hozzáadom, hogy linzertészta állagú kegyen. Közben a puha vajat is beledolgozom. Két részre osztom a kekszes tésztát és 2 folpack fólia között vékonyra nyújtom. Rákenem a kókuszos krémet és feltekerem, majd fóliába rakom és tálalásig a hűtőbe tárolom. / Én még kevés kókuszreszelékbe meghempergettem a tekercset, de elhagyható.
Csokis – tejszínes piskótatekercs
Piskóta:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- csipetnyi só
Krém:
- 1 tojás sárgája
- 2, 5 evőkanál cukor
- 1, 5 dl tej
- 2, 5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- 1/2 tábla étcsoki
- pici rum (vagy rumaroma)
- 5 evőkanál víz
- 1/2 evőkanál zselatin
- 2, 5 dl tejszín
Az egész tojásokat a cukorral jó habosra keverem, a végén hozzáadom a lisztet és 30 x 40 cm-es sütőpapírral bevont tepsibe öntöm és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Ha kész,akkor még forrón zsírpapír segítségével feltekerem egymás után háromszor. Hagyom kihűlni . A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, felengedem a tejjel, majd hozzászitálom a lisztet, a kakaót és gőz fölött sűrűre főzöm. Beleolvasztom a csokit, a rumot, és párszor megkeverve hagyom kihűlni. A vízben a zselatint felforralom, és a kihűlt krémbe keverem, majd beledolgozom a tejszínből vert habot. Végül megkenem vele a piskótát. A kész sütit fel lehet dobni olvasztott csokival, és reszelt fehércsokival.
Mészáros Erika receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!