Piskótatekercs:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaó
Krém:
- 300 ml habtejszín
- 250 ml mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 2 db habfixáló
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, a cukrot a sütőporral elkevert lisztet és a vizet egy tálba tesszük és fakanállal csomómentesre keverjük. Jó sűrű masszát kell kapjunk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan összedolgozzuk az eőzőleg kikavart masszával. Egy 30×40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a felét, másik felébe beletesszük a kakaót és ráöntjük a sága masszára. Egy kanál nyelével visszintesen és függőlegesen is meghúzgáljuk úgy, hogy egészen a tepsi aljáig lenyúlunk. Előmelegített sütőben 180 °C-on, kb 20 percig sütjük. A szokásos módon feltekerjük, ha kihűlt belekenjük a krémet.
A hideg tejszínt a habfixálóval elkezdjük felverni. Amikor kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a porcukrot, beletesszük a mascarponét és tovább verjük. Legyen sűrű és habos, de vigyázzunk, hogy ne verjük túl, mert kicsapódhat a tejszín. A legvégén adjuk hozzá a vanília aromát, keverjük el benne.
Jutka Gottliné receptje.