- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tejföl (200 g)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
- fél kg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál búzadara
- 4 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja, és leve
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 tojásfehérje
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos, de azért könnyen nyújtható, picit lágy tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és az egyikbe gyúrjuk bele a 2 evőkanál kakaóport. A töltelékhez összekeverjük a túrót a cukrokkal, a búzadarával, tojás sárgákkal, citromhéjjal és citromlével, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét. Egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik sárga tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, belehelyezzük a tepsibe, majd egyenletesen megkenjük lekvárral. Kinyújtjuk a kakaós tésztát is, ráhelyezzük a lekváros részre, erre jön a túrós töltelék, végül kinyújtjuk a másik sárga tésztát is, melyet a túrós töltelékre helyezünk. Ezeket a lapban nyújtott tésztákat úgy tudjuk legegyszerűbben kezelni, ha kivágunk sütőpapírból egy tepsi méretet, és erre rakva nyújtjuk ki, és igazítjuk el a lapokat. Így biztosan egyforma méretű lesz mindegyik. 170 @ C-ra előmelegített sütőben, égkeveréssel 25 percig sütjük.
Amikor kihűlt a sütemény, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, összekeverjük az olajjal és egyenletesen bevonjuk a tetejét, hagyjuk kicsit dermedni. Pár órás pihenést igényel, de legjobb, ha előző nap megsütjük.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.