Tészta I.
- 7 db tojásfehérje
- csipet só
- 7 evőkanál kristálycukor
- 100 g finomliszt
- 100 g egész mák
- 100 g kókusz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
Tészta II.
- 4 db tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
A krém:
- 800 ml tej
- 9 evőkanál gríz
- 7 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 200 g vaj
- 1 vaníliás cukor
- 2 evőkanál meggylikőr
Teteje:
- 200 g fehér csoki + 1 kocka keserű csoki
Azon kívül:
- 6 evőkanál baracklekvár
- 2 csomag Marina (vagy bármilyen) vajas keksz
- A tojást szétválasztom, a sárgáját félreteszem. A fehérjéhez hozzáadom a sót és kemény habbá keverem, keverés közben hozzá kanalazom a cukrot is. A habot átteszem tálba és hozzáadom a sütőporos, szódás lisztet.
- Majd hozzáadom a egész mákot és a kókuszt is. A tepsit sütőpapírral bélelem, és a tésztát egyenesre simítom. A sütőt 180°C melegítem ki és sütőm 10 perc. még sült a első lap, elkészítem a tésztát a másik lapra is és ugyan úgy sütőm mint az elsőt.
- Mindkét lapot rácson hagyom hűlni.A tojássárgájához hozzá adom a kristály cukrot, és jól elkeverem. A tejet tálba teszem, és elkeverem benne a grízt és forralom, mikor forr hozzáöntöm a tojásos cukros keveréket és sűrű pépet főzök belőle. Azonnal a tálat hideg vízbe teszem a lehűtöm. Addig a vajat vanília cukorral kihabosítom, majd hozzá kanalazom a kihűlt pépet, és ismét kihabosítom. Végül hozzá keverem a meggylikőrt is. A krémet 2 egyforma részre osztom és egy keveset teszek el a díszítéshez.
- A tálcára helyezem a mákos kókuszos lapot és megkenem forró lekvárral, és rákenem a krém első felét. Majd a krémre rárakom sorba a kekszet
- A kekszet megkenem forró lekvárral és rákenem a krém másik felét. Majd befedem a másik piskóta lappal és a hűtőbe rakom 3 órára. Majd utána lenyomatom és a hűtőbe marad másnapig. Másnap elkészítem a csoki öntetet és ráöntöm a sütire, majd ismét a hűtőbe rakom dermedni.
- Szeletelem forró vizes késsel. A eltett krémhez hozzá keverek 1 evőkanál egész mákot, habzsákba szedem és díszítem a süti tetejét. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Izabela Ráczová receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!