Hasonlít a zserbóhoz, és a flódnihoz, de nem is zserbó, és nem is flódni.
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
- csipet só
A töltelékhez:
- 2 kg alma (nálam zöld golden)
- cukor ízlés szerint (én 3 evőkanállal raktam bele)
- 40 dkg darált mák
- cukor ebbe is ízlés szerint (én 6:1 arányban daráltam: 6 evőkanál mákhoz 1 evőkanál cukrot tettem és együtt daráltam kávédarálón)
- 1 teáskanál fahéj
- kb. 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három cipót formázunk belőle. Legbiztosabb, ha mérleggel egyenlő adagokra mérjük. Alufóliába csomagoljuk, és addig a hűtőben tartjuk, amíg elkészítjük a töltelékeket.Az almát meghámozzuk , lereszeljük, cukorral és az őrölt fahéjjal ízesítve megpároljuk. Kihűtés után szűrőlapáttal szedjük ki, hogy a fölösleges almalé lecsöpögjön. A cukorral ledarált mákot elkeverjük a forró tejjel, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tésztacipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk, az elsőt egy közepes méretű tepsibe rakjuk. (Nem kell alá semmi) Megkenjük először a mák, majd az almás töltelék felével. Beborítjuk a következő tésztalappal, erre hasonló sorrendben kerül a töltelék. Végül betakarjuk a harmadik lappal. Egy hústűvel megszurkáljuk, de úgy, hogy a tepsi aljáig érjen a tűnk. Ezeken a pici lyukakon eltávozik majd a gőz. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.Ha langyosra hűlt, a tetejét csokimázzal öntjük le. Ehhez gőz fölött felolvasztjuk az összetördelt csokit, hozzáadunk 2 evőkanál olajat, hogy jól kenhető legyen, és egyenletesen elkenjük a tészta tetején. Legjobb, ha legalább egy éjszakán át pihen, hogy az ízek összeérjenek.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából
oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!