Tészta:
- 12 dkg margarin
- 12 dkg méz
- 6 g szódabikarbóna
- 3 egész tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 18 dkg finomliszt
Almás krém:
- 6 közepes alma
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
- 3-4 evőkanál citromlé
- 30 g étkezési keményítő
- 80 g víz
Vaníliás krém:
- 7,5 dl tej
- 3 csomag vanília ízű pudingpor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 10-15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tésztához a vajat a mézzel egy magasabb falú edényben összeforraljuk, ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát és folyamatos kevergetés mellett (vigyázat, mert nagyon felhabzik!) alacsony lángon addig forraljuk, amíg szép karamelles színt nem kapunk. Hamar barnul!
A keveréket egy üvegedénybe átöntjük és kihűtjük.
A sütőt 170 °C–ra előmelegítjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, (jó habosra, keményre, mint a piskótának) majd tovább habosítva hozzáadjuk a kihült mézes keveréket és hozzászitáljuk a lisztet.
Ezután a massza felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 18 perc alatt megsütjük. Másik felét ugyanígy sütjük meg.
25×36 cm.Tepsihez másfél adag tésztát és almakrémet készítettem.
Az almás krémhez az almát meghámozzuk, majd kb 2×2 cm kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe rakjuk, rászórjuk a kristálycukrot, fahéjat és ráöntjük a citromlevet és elkezdjük párolni. Pár perc múlva ha levét elkezdi veszíteni ráöntjük a vízzel elkevert keményítőt és sűrűre főzzük. Kicsit hűtjük és rákenjük az egyik tésztalapra.
A pudingport a cukorral, tejjel összekeverjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levéve a tűzről hozzadjuk a vaníliáscukrot.
Ha kihűlt a krém, hozzákeverjük a puha vajat vagy margarint.
Rákenjük a hideg almakrére és a másik lappal befedjük. Kissé lenyomkodjuk a tésztát.
15 dkg csokit gőz fölött 4 evőkanál olajjal felolvasztok, kicsit hűtöm és rákenem a tésztára. A maradék csokit kissè felmelegítem pici lyukat vágok a zacskóra és körkörösen lecsurgatom.
Czimmerman Jánosné receptje.