Tészta: mákos-kókuszos 2x
- 4 tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál meleg víz
- 2 evőkanál kávé
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 g egész mák
- 100 g kókusz
Krém:
- 600 ml tej
- 7 evőkanál gríz/búza dara/
- 70 g porcukor
- 250 g vaj/margarin
- 2 evőkanál eperlekvár
- 2 evőkanál szilvapálinka házi
Teteje:
- 200 g fehér csoki
- ízlés szerint 1 és fél csomag háztartási keksz
- 100 ml eperlekvár
A lapokhoz a tojást cukorral kihabosítom. Hozzáadom a vizet és a kávét. A lisztet, sütőport elkeverem és hozzászitálom. Most malomból rendeltem a lisztet, és sokkal finomabb és fehérebb. Majd hozzákeverem felváltva a egész mákot és a kókuszt is. A tepsit sütőpapírral bélelem, tésztát beleöntöm. A sütőt 180° C-ra melegítem és sütöttem 10 perc. majd hagyom hűlni a rácson.
A tejben elkeverem a grízt/búza darát/es sűrű pépet főzök belőle. Hideg vízben kihűtöm. A vajat porcukorral kihabosítom, majd hozzákanalazom a kihűlt pépet és hozzáadom a eperlekvárt és kihabosítom. A lekvártól rózsaszín lett a krém. Végül hozzáadom a szilvapálinkát, mert a mákhoz legjobban illik. A krémet 2 egyforma részre osztom, és keveset teszek el belőle a díszítéshez. A első lapot tálcára helyezem es megkenem forró eperlekvárral.
Majd rákenem a krém első felét és ráhelyezem a másik lapot. Ezt is megkenem forró lekvárral és rákenem a krém másik felét. A eredeti receptben a krémre helyeztek ostyalapot. Mivel hogy a ostya nem igen tartja meg a sütemény tetejét, és háztartási kekszet tettem rá. De ennek sem hiszek, mert a csokimáz alá egy stabil lap szükséges. Úgy oldottam meg, hogy még sütöttem 2 tojásból lapot.
A utolsó lapot ráhelyezem és a hűtőbe rakom dermedni a süteményt. Majd mikor megdermedt, lenyomatom és a hűtőben hagyom másnapig. Majd elkészítem a csokimázat, ráöntöm a sütire, és ismét a hűtőbe helyezem. Majd szeletelem forró vizes késsel. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Izabella Ráczová receptje.