Kakaós piskóta:
- 5 db tojás
- 220 g liszt
- 30 g cukrozatlan holland kakaópor
- 150 g cukor
- 20 g vaníliás cukor (2 csomag )
- 2 g só ( 2 csipet )
- 1 csomag sütőpor
- 50 ml olaj vagy 70 g olvasztott, de nem forró vaj / sütőmargarin
- 140 g natúr joghurt
- 3 evőkanál víz
Gesztenyés krém:
- 400 g gesztenyepüré
- 60 – 100 g porcukor ízlés szerint – a gesztenyepüré általában édesített
- 10 g vaníliás cukor ( 1 csomag )
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 teáskanál rum / rum aroma – elhagyható
Tetejére:
- kakaóporvagy tejszínhab
Először bekapcsoljuk a sütőt nagyjából 170-180°C-ra. és elővesszük a fagyos gesztenyepürét, hogy szobahőmérsékleten felengedjen. Amíg melegszik a sütő elkészítjük a piskóta masszáját. Az egész tojásokat a cukorral habosra, világosra keverjük a robotgéppel, majd fokozatosan hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, az egészet átkeverjük alacsonyabb fokozaton, de akár kézi habverővel is dolgozhatunk már. ( Ha nem kakaós piskótát szeretnénk készíteni, akkor a 30 g kakaópor helyett, csak 30 g lisztet tegyünk még hozzá )
Kilisztezett, vajazott, vagy sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe (27×37 cm-es) tesszük a piskótamasszát és előmelegített sütőben, középső állásban, alsó-felső sütési módnál készre sütjük. Akkor jó ha már átsült a piskóta közepe, nem ragad a villára a tészta, de ne süssük túl.
Rácsra téve hűlni hagyjuk a kakaós piskótát. Elkészítjük a gesztenyés krémet. A felengedett gesztenyepürét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy villával áttörjük. Egy másik mélyebb tálban felverjük robotgéppel a tejszínhabot, hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, rum aromát, habfixálót. A kész felvert hab egy részét a gesztenyéhez keverjük, ezzel lazítjuk a sűrű masszát majd a többi habot is hozzákeverjük. Alacsony fokozaton géppel, vagy kézzel az egészet átkeverjük.
A kihűlt piskótára tesszük a krémet és az egészet egyenletesen elsimítjuk. Tálalásig hűtőben tároljuk. Tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, díszítésként megszórhatjuk kakaóporral, tehetünk rá tejszínhabot, reszelt gesztenyét ízlés szerint.
A piskóta készítésénél amennyiben gesztenyés sütit készítünk akkor egy nagyobb tepsit válasszunk pl. 27×37 cm -est. Három rétegű gesztenyés tortaként pedig 24-26 cm formát válasszunk, főleg ha 8-10 tojásos piskótát sütünk hozzá. Gesztenyés roládnak is nagyjából 40x40cm-es méretű tepsit válasszunk.
Forrás: Mesinasi