LAJCSI SZELET:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
A krémekhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag puncsos pudingpor
- 8 dl tej
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál rum
A csokimázhoz:
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
- 6 dkg vaj
- 1 teáskanál olaj
A tésztához a mézet a vajjal mikróban alacsony fokozaton (vagy vízgőz felett) felolvasztjuk. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, a szódabikarbónát, csipet sót, a cukrot. A felolvasztott, langyosra hűlt vajas mézzel és a tojásokkal összegyúrjuk a tésztát, ha nehezen akarna összeállni, kevés tejet adhatunk hozzá.
Vajjal megkent tepsi hátán, vagy közepes méretű tepsiben 3 egyforma lapot sütünk belőle. (180°C-ra előmelegített sütőben, egyenként kb. 8-9 perc alatt.)
A töltelékhez a pudingporokat megfőzzük 4-4 dl tejjel. A vajat habosra keverjük a porcukorral, és felét az egyik pudingba, a másik felét a másikba keverjük. A vaníliásba teszünk 1 csomag vaníliás cukrot, a puncsosba 3 evőkanál rumot.
Az alsó lapot megkenjük az egyik krémmel, a második lapot a másik krémmel, és ráhelyezzük a fedőlapot. Finom mozdulatokkal kicsit lenyomkodjuk.
A mázhoz a kakaóport és a cukrot a vízzel mérsékelt hőfokon összefőzzük, a tűzről lehúzzuk, simára keverjük benne a vajat az olajjal, és a sütemény tetejét bevonjuk vele.
Másnapig hűvös helyen pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, majd szeleteljük és tálalhatjuk.
Czine Zsuzsanna receptje.
MÉZES KRÉMES:
Tészta:
- 15 dkg cukor
- 6 dkg margarin
- 5 evőkanál méz
- 2 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
- 52 dkg liszt
Krém:
- 1,5 liter tej
- 5 csomag vaníliás puding
- cukor ízlés szerint (kb. 25 dkg)
- 1,5 csomag margarin (37,5 dkg)
A tésztához fazékba tesszük a margarint, felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. Ettől jó habos lesz a masszánk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a lisztet. A tésztát deszkán átgyúrjuk, négy részre osztjuk és egyenként megsütjük a lapokat. Ez a mennyiség nagy gáztepsi méretéhez elegendő (30 × 35 cm).
A krémhez a tejből elveszünk kb. 3 dl-t, amiben elkeverjük a pudingport. A többit felforraljuk, elkeverjük benne a cukrot, majd megfőzzük a pudingot. Ha kihűlt, hozzáadjuk a habosított margarint. Megtöltjük a lapokat, bevonjuk csokival és másnap szeleteljük. Ez az én jól bevált receptem, ami már 35 éves.
Tramita Rita receptje.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!
MÉTERES KALÁCS:
A tésztákhoz:
- 2 × 3 tojás
- 2 × 3 evőkanál cukor
- 2 × 4 evőkanál liszt
- 2 × fél csomag sütőpor
- 2 × 2 evőkanál olaj
- 2 × 2 evőkanál víz
A kakaóshoz:
- 2 evőkanál holland kakaópor
A krémhez:
- 15 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- fél dl olaj
Három-három tojásból őzgerincformában egy sima és egy kakaós piskótát sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját 1 evőkanál cukorral, a vízzel és az olajjal habosra kikevertem. A fehérjét 2 evőkanál cukorral habbá vertem. A tojás felvert habját a sárga masszával összekeverem, majd hozzáadtam a sütőporos lisztet. A kakaós tészta is ugyanígy készül, csak hozzáadom a kakaóport. A masszát kikent és morzsával hintett őzgerincformába öntöttem, és 170°C-on megsütöttem. Amikor kihűlt, mindegyiket 5 egyforma részre hosszában felszeltem.
A pudingot a tejjel a szokásos eljárással felfőztem. A margarinból és a porcukorból krémet kevertem. Amikor a puding kihűlt, összekevertem a porcukros margarinos krémmel.
A felvágott tésztákból felváltva egy barna és egy sima piskótalapot a krémmel összeragasztottam, majd egy jó órát hidegre tettem, hogy kicsit összeérjen. A csokoládét az olajjal gőz felett felolvasztottam, és a már hideg süteményre rákentem. Dermedés után szeleteltem
Domján Mária receptje.
AMERIKAI KRÉMES:
Tészta:
- 7 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- 11 evőkanál víz
- 2 evőkanál olaj
Krém:
- 7 tojásfehérje
- 7-10 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5-6 dl tej
Hab:
- 4 dl Hulala habtejszín
- reszelt csokoládé
A tésztához a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, a vízzel és az olajjal, majd dolgozzuk hozzá a sütőporos-kakaós lisztet. Sütőpapírral bélelt, 30 × 33 cm-es tepsiben, előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig. A krémhez a pudingporból és a tejből a megszokott módon készítsük a pudingot, és jó sűrítsük be. A tojások fehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd még forrón keverjük össze a habbal, kenjük a tészta tetejére, és tegyük vissza a sütőbe 10-15 percre közepes hőfokon. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd a felvert tejszínt simítsuk a tetejére, és szórjuk meg reszelt csokival.
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.