Tészta hozzávalói:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 200 g tejföl
- 10 dkg margarin (olvasztott)
- 1-1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Töltelék hozzávalói:
- 50 dkg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál búzadara
- 1 üvegcse vanília aroma
- 4 db tojás
- kb. 20 dkg dió (darált)
- kb. 8 evőkanál sárgabaracklekvár
Kakaómáz hozzávalói:
- 15 dkg margarin
- 4 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés: (tepsi mérete: 20 x 36 cm)
1. A lisztbe először a tészta száraz hozzávalóit belekeverjük (kakaóport nem kell beletenni), majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a ráma margarint és a tejfölt. Összedolgozzuk az egészet, jól összegyúrjuk, hogy egy könnyen nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
2. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd kettő tészta cipóba 1-1 evőkanál kakaóport beledolgozunk.
3. Töltelék elkészítése: a túrót a porcukorral, a búzadarával, a vanília aromával, a tojássárgákkal a kézi botmixerrel alaposan összedolgozzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük.
4. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. Először a sárga tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk és a tepsibe belehelyezzük, majd egyenletesen megkenjük lekvárral és megszórjuk a darált dióval. Utána az egyik kakaós tésztát is kinyújtjuk és ráhelyezzük a lekváros-diós tésztára, majd ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk darált dióval, erre pedig ráhelyezzük a túrós tölteléket. Végül pedig a megmaradt kakaós tésztát is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. Villával egy kicsit megszurkáljuk a tetejét.
5. Előmelegített sütőben 160 °C-on, kb. 40-45 percig sütjük.
6. Amikor már megsült és kihűlt elkészítjük a kakaómázat: a máz hozzávalóit alacsony hőfokon összeolvasztjuk és még melegen egyenletesen ráöntjük a sütemény tetejére.
7. Betesszük a hűtőbe és akár 2-3 óra múlva szép egyenletes szeletekre felvágjuk.
Tündi konyha receptje.
Tündi konyhájából
kaptuk ezt a remek receptet.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!