Zserbó egy kicsit másképpen. A klasszikus zserbó mellett, nagyon sokféle variációval találkozhatunk. Ma egy túrós változatot próbáltam ki, nagyon finom, jól szeletelhető sütemény.
Kakaós tészta:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 6 dkg zsír
- 1 evőkanál kakaópor
- 6 dkg sütőpor
- 2-3 evőkanál tejföl
- csipet só
Sárga tészta:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 3 dkg zsír
- 3 dkg sütőpor
- 1-1, 5 evőkanál tejföl
- csipet só
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál búzadara
- 4 evőkanál porcukor
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 15-20 dkg darált dió + 4 evőkanál cukor
- 20 dkg baracklekvár
Máz:
- 8 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 evőkanl kakaópor
A kétfajta tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kikeverjük. A fehérjékből csipetnyi sóval habot verünk és lazítjuk vele a túrós masszát – felhasználásig hűtőben tartjuk. Egy körülbelül 20 x 30-as tepsi alját kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A kakaós tésztát kétfelé vesszük, lisztes felületen kinyújtjuk és a tepsi aljába simítjuk, megkenjük lekvárral és rászórjuk a dió 3/4 részét. Beborítjuk a másik kakaós lappal, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk a megmaradt dióval. Rásimítjuk a túrós masszát és végül befedjük a sárga tésztalappal. körülbelül 50 percig sütjük. Ha megsült teljesen kihűtjük. A mázhoz, lassú tűzön, állandó keverés mellett összemelegítjük a vajat a porcukorral és a kakaóporral. Amikor már kezd sűrűsödni, ráöntjük a süteményre és gyorsan elsimítjuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!