- 2 csomag kakaós keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 50 dkg mascarpone
- 50 dkg tehéntúró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál citromlé
- 2-3 mokkáskanál vanília aroma
- 2 tojás
- kb. 1 dl habtejszín
- 1 csomag zselatin fix
- 4-6 evőkanál porcukor (ki mennyire édesen szereti)
- 1 marék mazsola
- 1 kisebb tábla tortabevonó étcsokoládé
- 2-3 evőkanál tej, vagy 3 dkg vaj
- tejszínhab a díszítéshez
A kekszet ledaráljuk annyira, hogy a finom szemcsék mellett maradjon egy kevés, durvább darabka is, majd összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Az egyik felét egy, az alján sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk. A mazsolát átmossuk, majd 5-10 percre vízbe áztatjuk, hogy kicsit puhuljon. Addig a túróból, a tejszínből (nem kell felverni!), a citromból, a cukorból, a mascarponéból, a vaníliából, a tojásból és a zselatin fixből krémes masszát keverünk (jó alaposan eldolgozzuk), amibe végül beleforgatjuk a mazsolát. A kapott masszát ráöntjük a tortaforma aljára simított kekszre, majd a keksz másik felével befedjük. A legtetejére összeolvasztjuk a tortabevonót a tejjel vagy a vajjal (mikróban tökéletes), és rácsurgatjuk a kekszre.
Egy napra hűtőbe tesszük, majd másnap óvatosan, közvetlenül a tálalás előtt levesszük a kapcsot. Addigra szépen összeáll és szeletelhető. Tejszínhabbal díszítjük.
Farkasné Joó Ibolya receptje.
Ancsika mondta
Tetszik ez a recept… én tuti megbolondítanám pár ilyen finom epres rudival: http://redir.ec/igazimalnas