Piskóta:
- 3 tojás
- 12 dkg xilit vagy cukor
- 15 dkg margarin
- 15 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 70 dkg sárgabarack
- kb. 8 dkg xilit – a barack édességétől függően
- 1/2 citrom leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1/2 tasak zselatin fix
Tetejére:
- 25 dkg sűrű tejföl ( 20 % – os )
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 2 – 3 ek xilit
- 2 dl tejszín
- 1/2 tasak zselatin fix
- 1 dl baracklekvár
A sütőt 180 °C ra – előmelegítjük. Az édesítőt és a margarint habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és tovább habosítjuk. Ezután hozzáforgatjuk a sütőporral és a sóval elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral bélelt 25 x 25 cm – es tepsibe simítjuk és kb 20 – 25 perc alatt készre sütjük. ( Tűpróba ! ) Ha a tészta megsült, rácsra borítva kihűtjük, majd lapjában ketté vágjuk.
A barackot kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk és botmixerrel pürésítjük, majd egy lábasba rakjuk a xilittel együtt, hozzáadjuk a citrom levét és alacsony lángon pár percig főzzük. A keményítőt kevés vízben simára keverjük hozzáöntjük a barackhoz, összeforraljuk és hozzákeverjük a zselatin fixet. Hagyjuk kissé dermedni. Az egyik tésztalapot visszahelyezzük a tepsibe, rákenjük a barackpürét és ráhelyezzük a másik lapot, enyhén rányomva.
A tejfölt ízesítjük. A tejszínt habbá verjük, majd fokozatosan hozzászórjuk a a zselatin fixet, majd összeforgatjuk a tejföllel. A krém 1 / 3 – át a piskótára kenjük, a többit csillagcsöves habszákba töltjük és becsíkozzuk vele a sütemény tetejét. A baracklekvárt folyósra melegítjük – ha darabos szűrjük át egy szitán – majd tegyük egy nylon tasakba, egyik csücskén vágjuk egy kisebb lyukat és húzzunk csíkokat a krémbe.
A süteményt tegyük hűtőbe legalább 2 órára, majd vizes késsel felszeletelve kínáljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!