ÜDÍTŐ SZELET
A tésztához:
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál liszt
- 6 tojás
- 1 dl étolaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 20 dkg margarin
- 50 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
A mázhoz:
- 8 dl szénsavas narancsos üdítő
- 2 csomag vaanília ízű pudingpor
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, a cukrot folyamatosan hozzáadjuk, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját és lazán a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, végül pedig az étolajat. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, ráterítjük a tésztát, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A krémhez a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a túróval összedolgozzuk. A kihűlt tészta tetejére simítjuk. A pudingot az üdítőben felfőzzük, és a krém tetejére tesszük. Miután megdermedt, késsel felszeleteljük.
Keksztekercs:
Alap:
- 50 dkg darált keksz
- 20 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- tej
- kókuszreszelék (a nyújtáshoz)
Krém:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék Összekeverjük a darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport és a vaníliás cukrot, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ezután a tésztát 2 részre osztjuk. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük a kókuszreszeléket. Az egyik tésztát kinyútjuk, és kókuszreszelékkel megszórt folpackra helyezzük. Megkenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük. Ugyanígy elkészítjük a másik tekercset is, és 3-5 órára hűtőbe tesszük. Felszeletelve tálaljuk
Piskótatekercs:
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 evőkanál víz
- 8 evőkanál sárgabaracklekvár
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet egy műanyagtálba tesszük és egy fakanállal csomómentesre keverjük. Jó sűrű masszát kell kapnunk. A tojás fehérjét és egy csipet sót jó kemény habbá verünk, majd óvatosan egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk az előzőleg már kikavart sűrű masszánkkal.Egy 30 x 40 cm-es tepsit zsírpapírral bélelünk, majd beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180°C-on, kb. 20 percig sütjük. Megvárjuk, míg hűl egy kicsit, jó sűrű lekvárral megkenjük, jó szorosan feltekerjük, majd porcukorral megszórjuk.
Sakk szelet:
A sárga tésztához:
- 16 dkg margarin
- 16 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 12 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
A barna tésztához:
- 16 dkg margarin
- 16 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 10 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
És még:
- barack lekvár
A sárga tésztához a margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, és beleforgatom a masszába, és egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítom. Közben a barna tésztát elkészítem úgy, mint a sárga tésztát, csak a liszt egy része helyett kakaóport teszek hozzá. Előmelegített sütőben megsütöm. Ha kihűlt, az egyik lapot megkenem lekvárral, ráteszem a másik lapot, azt kettévágom, megint megkenem az egyiket, és ráteszem a másik dupla lapot. Így egy 4 rétegű lapot kapok, amit felszeletelek olyan vastag szeletekre, mint egy rétegnek a vastagsága. 4-4 szeletet egymásra ragasztok lekvárral, de úgy forgatom, hogy a sárga fölé mindig barna kerüljön. Legalább 1 órát így hagyom, de többnyire előző este készítem, és másnap vonom be a tetejét olvasztott csokival.
Végh Erika receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!