- 1 csomag Tante Fanny friss édes linzertészta (300 g)
Krémekhez:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál búzadara
- 15 dkg kristálycukor (6 evőkanál)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojásfehérje
- 1 kávéskanál kakaó
- 1 kávéskanál étkezési keményítő
- 10 dkg eper (+ cukor – gyümölcstől függ)
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- a kenéshez olvasztott vaj/margarin
Tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
A tepsi mérete 20 × 15 cm. Felhasználás előtt 10 perccel kivesszük a Tante Fanny friss édes linzertésztát a hűtőből.
Három kis tálat előkészítünk a következők szerint:
- tálka: 1 kávéskanál kakaópor
- tálka: 10 dkg epret összedarabolunk és turmixolunk, az étkezési keményítővel összekeverjük (+ cukor)
- tálka: 1 csomag vaníliás cukor
A tejből a búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk, beletéve a kristálycukor felét és egy vaníliás cukrot. A tojásfehérjéből pici sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk. A tűzről levett tejbegrízbe forgatjuk. Az így kapott krémet egyenlő részben elosztjuk a három előkészített tálkába. Összekeverjük őket, a vaníliás részbe még beletesszük a vaníliaaromát is.
A linzertésztát kitekerjük, keresztben és hosszában is elvágjuk (4 részt kapunk). Ebből 2 részt elősütünk: megszurkálva a tésztákat, 180°C-ra előmelegített sütőben, sütőlapon kb. 10 perc alatt. (Az elősütött lapokat két sütőlapát segítségével tudjuk átemelni.)
Az egyik nyers tésztalapot beletesszük egy magas falú tepsibe, aminek az oldalát is sütőpapírozzuk. Ráöntjük a kakaós krémet. Az egyik elősütött lapot rátesszük. Erre kerül az epres krém. Betakarjuk a másik elősütött lappal, majd rásimítjuk a vaníliás krémet. A másik nyers tészta lappal betakarjuk, megszurkáljuk, olvasztott vajjal/margarinnal megkenjük, és 180°C-os sütőben készre sütjük, kb. 20 perc alatt. A tetejére a csokoládét gőz fölött/vízfürdőben megolvasztjuk, belekeverjük az olajat és ráöntjük a kissé kihűlt sütemény tetejére. Ha kihűlt, éles késsel szeletekre vágjuk (2 × 6 = 12 db). Másnap finomabb!
Más gyümölcsöt is használhatunk. – Nagyobb adagban is készíthető: 2 csomag tésztából, és nyugodtan lehet venni a mennyiségek kétszeresét (tepsiméret 20 × 25 cm). – Jól bevált saját tészta is lehet az alap. (Saját recept)
Ferencz Terézia receptje.