Tészta:
Szirup:
- 1, 5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- 1 maréknyi mazsola
Krém:
- 7 dl tej
- 3 tojássárgája
- 1, 5 teáskanál vaníliakivonat
- 6 dkg étekezési keményítő
- 15 dkg cukor
- 6 g porzselatin
Díszítés:
- 2, 5 dl tejszín
- darált dió
- olvasztott csokoládé
- csoki virágdísz
Szirup készítése: Szirupot főzünk a vízből a cukorból és a rumból, félidőben hozzáadjuk a mazsolát, majd tovább forraljuk, amíg sűrű szirupot nem kapunk. A citromot alaposan megmossuk, a héját a szirupba reszeljük és kihűtjük.
Krém készítése: A keményítőt körülbelül 2 dl tejjel és a tojássárgákkal csomómentesre kikeverjük. A maradék tejet feltesszük főni a zselatinnal, ha kezd forrni, beleöntjük a tojássárgás, keményítős tejet és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliakivonatot és még forrón belekeverjük a keményre felvert 3 tojásfehérjét. A krémet hagyjuk kissé kihűlni.
A szirupot átszűrjük a mazsolától és mindegyik piskótalapot megcsurgatjuk vele. A piskótalapokat visszahelyezzük a formába úgy, hogy alulra kerül a kakaós piskóta, erre a krém 1/3 – a. A krémre a mazsola felét eloszlatjuk és megszórjuk durvára tört dióval is. Ráhelyezzük a diós lapot, szintén krém, mazsola és dió következik. Felülre kerül a sárga lap, a maradék krémmel bevonjuk vékonyan a torta tetejét és az oldalát.
Díszítés készítése: A tejszínből kemény habot verünk és bevonjuk a torta oldalát, a tetejére habrózsákat nyomunk, megszórjuk a dióval és olvasztott étcsokit csurgatunk rá. Tálaláskor megöntözzük csokis-rumos szósszal.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!