A tésztához:
- 8 db tojásfehérje
- 8 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál szóda
- 100 g egész mák
- 100 g kókusz
A krémhez:
- 8 db tojássárgája
- 100 g porcukor
- 3 evőkanál finomliszt
- 500 ml tej
- 10 g vanília cukor
- 1 teáskanál rumaroma
- 200 g vaj
- 1 csomag kerek kókuszos, kakaós keksz
- 100 ml fekete kávé mártogatásra
A tetejére:
- 500 ml tejszín 25 %-os
- 1 evőkanál cukor
- 20 g habfixaló
- 2 evőkanál baracklekvár a kenéshez
A tojást szétválasztom. A fehérjéhez teszek csipet sót és kihabosítom. Habosítás közben rakom hozzá a cukrot is. Majd a tojáshabot keverő tálba rakom és hozzászitálom a liszttel elkevert szódát. Óvatosan hozzákeverem. Majd kis adagokban hozzáadom a mákot.Utoljára a kókuszt is. A tepsit 27 x 37 cm-es, sütőpapírral bélelem és a tésztát egyenesre elsimítom benne. A sütőt 180 °C melegítem ki és sütöm 12 percig, majd hagyom hűlni a rácson. Elkészítem a krémet. A tojássárgáját, cukrot és a lisztet összekeverem. Hozzáöntöm a tejet és jól össze kell keverni ne legyen görcsös. Majd főzök belőle sűrű masszát. Hagyom hűlni, de csak langyosra. Átrakom a robotgépbe és keverem. Keverés közben kanalanként hozzáadagolom a vajat is. Végül hozzáöntöm a rumaromát is. A krémet berakom a hűtőbe. Majd összeállítom a sütit. A lapot megkenem forró baracklekvárral. Mikor megdermed a lekvár, rárakom a krémet. A krémre rakom sorba a kávéban mártogatott kekszet. A tejszínhabot kikeverem és rákenem a sütire. A sütit berakom éjszakára a hűtőbe. Másnap szeletem forró késsel. A tejszínből hagytam díszítésre is beraktam a habzsákba és a szeletelés után díszítem a sütit.
Izabela Ráczová receptje alapján elkészítette, Pállné Mayer Rozália.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!