Tészta :
- 25 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj / margarin
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 tojássárgája
- 1 – 2 evőkanál tejföl szükség esetén
Töltelék :
- 75 dkg túró
- 2 tojássárgája
- kb 8 – 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál búzadara
- 2 tojásfehérje
- 2 – 3 evőkanál baracklekvár
Tetejére :
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- csipet só
- baracklekvár
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tojássárgáját – a tejfölt és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 °C ra előmelegítjük, egy 24 cm – es piteforma alját és az oldalát kibéleljük a tésztával, erre sütőpapírt helyezünk, rászórunk száraz babot vagy lencsét és 15 perc alatt elősütjük.
A töltelékhez a tojásfehérjét a sóval habbá verjük, a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat a citromhéját, a tejfölt, a darát, majd hozzáforgatjuk a tojáshabot. Az elősütött tészta alját megkenjük lekvárral, rásimítjuk tölteléket és visszatesszük a sütőbe kb 30 percre.
A tetejére a tojásfehérjét a sóval félig felverjük, majd 2 – 3 adagban hozzászórjuk a cukrot és kemény fényes habbá verjük. A habot nyomózsákba rakjuk és körkörösen rányomjuk a sütőből kivett pitére, a sávok közötti részeket pedig kitöltjük átszűrt lekvárral. Ezután a hőfokot visszavesszük 120 °C – ra és addig sütjük, amíg a hab teteje el nem kezd barnulni. ( kb 15 – 20 perc )
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!