Vendégváráshoz a legtökéletesebb választás ez az elegáns, mutatós és igazán nem mindennapi sütemény. A puha mézes lapok közötti mennyei dobos krém, mindezek megkoronázásaként pedig vaníliás krémbe ágyazott, rummal meglocsolt lekváros piskótatekercsek várják, hogy beléjük harapjon az ember… Hogy megéri-e a fáradozást, az nem is kérdés! 😉
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 kiskanál szalalkáli (én szódabikarbónát használtam)
A dobos krémhez:
- 10 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 5 dl meleg víz
- 5 dl tej
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
A piskótához:
- 6 tojás
- 20 dkg porcukor
- 6 evőkanál hideg víz
- 12 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg piros lekvár
- 3 cl rum
A vaníliás krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg porcukor
- 6 dl tej
- 10 dkg vaj
A tetejére:
- étcsokoládés tortadara
A tésztalapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk, és jó alaposan kidolgozzuk. 5 részre osztjuk (nekem 185 g volt egy-egy rész), sütőpapíron vékonyra kinyújtjuk (én 20 × 30 cm-eresre nyújtottam, de ha sikerül, nyújtsátok nagyobbra), majd egyenként egy tepsi hátán, vagy sütőlapon, 180°C-ra előmelegített sütőben szép világosra sütjük.
A krémhez a cukrot világosra pirítjuk, hozzáöntjük a meleg vizet. A karamellt felolvasztjuk, majd hozzáöntünk 2 dl tejet, és felforraljuk. A lisztet a maradék hideg tejjel simára keverjük, végül a karamellhez öntve sűrűre főzzük. A vajat habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport és a vaníliás cukrot. Amikor a főzött krém kihűlt, összedolgozzuk a habosra kavart kakaós vajjal.
A lapok közül négyet megkenünk a krémmel, egymásra helyezzük, beborítjuk az ötödik lappal, majd másnapig puhulni hagyjuk.
Másnap a piskótához a tojásfehérjét keményre felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, egyesével hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, és kanalanként a hideg vizet. Ezután elkeverjük a sütőporral elegyített liszttel. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor kész, lehúzzuk róla a sütőpapírt, a széleit körben levágjuk, még melegen kettészeljük, megkenjük lekvárral, és felcsavarjuk. A kihűlt piskótát ujjnyi szeletekre vágjuk.
A vaníliás krémhez a pudingot a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük a tejjel és a porcukorral, kihűtjük, majd a habosra kavart vajjal kidolgozzuk.
A dobos tésztát megkenjük a vaníliás krém felével, szorosan rárakjuk a piskótatekercseket, meglocsoljuk rummal, és rásimítjuk a krém másik felét. A tetejét megszórjuk tortadarával.
Szabókiné Jung Andrea receptje.