A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 2 dl tej
- 20 dkg zsír
- 30 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- a kisült tészta kikapart belseje
- 10 dkg darált dió
- 4 dkg cukor
- 1 dkg kakaópor
- 3 evőkanál baracklekvár
- rumaroma ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 2 dl tej
A díszítéshez:
- 1 kis üveg vérnarancs aroma
- 1 tojásfehérje
A forgatáshoz:
- kristálycukor
A tészta hozzávalóit a tej és a liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és tejet is, melyből egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órát hűtőben pihentetjük, majd dió nagyságú gömböket formázunk, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt világosra sütjük.
Még melegen kaparjuk ki a belsejét! A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a darált diót, a por- és vaníliás cukrot, majd hozzáöntjük a lekvárt, a rumaromát, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket félórára hűtőbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát. A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel ragasszunk össze két félgömböt. A vérnarancs aromát egy tálba öntjük, és foltokban megkenjük a barack felületét. Utána tojásfehérjével lekenjük, és kristálycukorba forgatjuk azon nyomban.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!