Hozzávalók (egy 20 cm átmérőjű tortához)
Az alaphoz:
- 2 tojás
- 2 evőkanál tetszés szerinti liszt
- 1 evőkanál négyszeres édesítő
- 5 dkg étcsoki
A trüffel krémhez:
- 15 dkg étcsoki
- 10 dkg darált mandula
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 dl sűrű kókusztej vagy kókuszkrém (pl. cocomas)
- fél teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- fél teáskanál kardamom
- 1 kezeletlen narancs
- 5 dkg tört pisztácia
- csipet só
Habosra keverjük a tojásokat az édesítővel, belekeverjük a lisztet, majd robotgéppel hozzádolgozzuk a gőz fölött megolvasztott csokit is.
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. (Legegyszerűbb, ha levesszük a karikát, az aljára leterítünk egy kicsit nagyobb sütőpapírt, majd visszakattintjuk a karikát. Így jól kifeszül a forma aljára.)
Belesimítjuk a tésztát, és 180 °C-on, pár perc alatt készre sütjük. (Ha megcsapja az orrunkat a tészta illata, kész.) Teljesen kihűtjük, majd visszarakjuk a megtisztított formába.
Elkészítjük a krémet: Az étcsokoládét kisebb darabokra törjük, és egy lábasba szórjuk. Hozzáadjuk a kókuszzsírt és a kókusztejet, majd gőz fölött rendszeresen kevergetve addig melegítjük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad.
Levesszük a lábost a tűzről, hozzáadjuk a narancs kifacsart levét, a lereszelt héját, a darált mandulát, a klopfolóval egy kisebb zacskóban összetört pisztáciát, a kakaóport, a kardamomot, a vanília kivonatot és egy csipet sót. Egyneművé keverjük és rákenjük a tésztára.
Pár órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy teljesen megdermedjen a krém.
Tetejét tört pisztáciával és narancs szeletekkel díszítjük.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából
oldalról.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!