- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1 db tojás sárgája a kenéshez
Töltelék:
- 30 dkg mák (darált)
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg margarin
- 100 ml tej
- 2 db tojásfehérje
- 30 dkg meggylekvár
Először melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazzunk, lisztezzünk ki egy közepes méretű tepsit. A tésztához a margarint morzsoljuk el az előzőleg átszitált, sütőporral és sóval elkevert liszttel, adjuk hozzá a tojássárgájákat, a tejfölt és a kétféle cukrot. Gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a mákot keverjük el a kétféle cukorral és főzzük össze a tejjel. Hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a margarint, végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, válasszuk ketté, majd lisztezett deszkán először az egyik felét nyújtsuk ki a tepsi méretére, és egyengessük a tepsibe. Kenjük meg egyenletesen a meggylekvár felével, majd oszlassuk el rajta a tölteléket. A mákos tölteléket kenjük meg a maradék meggylekvárral, nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és fedjük be vele a tölteléket. A tészta széleit nyomkodjuk le, a tetejét kenjük meg a felvert tojássárgájával, majd néhány helyen szurkáljuk meg villával. Süssük kb. 25-30 percig, illetve amíg szép piros nem lesz.
Tóth Éva receptje.
Látogassátok meg a Sütivár oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!