Tészta:
- 25 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 15 dkg vaj / margarin- csipet só
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál sütőpor
Meggyes töltelék:
- 60 dkg fagyos meggy
- 5-6 evőkanál cukor – vagy ízlés szerint
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál citromlé
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3, 5 dl meggylé
- 2 evőkanál kekszmorzsa
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 1 kis poharas tejföl ( 175 g ) 20 % – os
- 1 tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a sütőport, a citromhéjat és a vizet, majd összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
A meggyet egy lábasba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot, 1 dl vizet, a citromlét, a fahéjat és addig főzzük amíg a meggyszemek összenem esnek. Ezután leszűrjük, kimérünk a levéből 3 dl – t ( ha nem lenne annyi, akkor tejjel vagy vízzel kiegészítjük ) és simára keverjük benne a pudingport. A lábasba visszetesszük a meggyet, hozzáöntjük a pudingporos lét és sűrű krémmé főzzük, majd kb 3 – 4 kanállal elveszünk belőle amit botmixerrel pürésítünk a díszítéshez.
A sütőt 170 °C – ra előmelegítjük. A tésztával kibélelünk egy kb 22 cm – es kapcsos tortaformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön legalább 5 cm – magasan, majd az alját villával megszurkáljuk, rászórjuk a kekszmorzsát és elsimítjuk rajta a kihűtött meggyes tölteléket. A krémhez a hozzávalókat simára keverjük és ráöntjük a meggyes részre. Kb 50 – 60 percig sütjük, majd teljesen hagyjuk kihűlni ( de legjobb egy éjszakán át )
A meggypürét egy nylon zacskóba kanalazzuk, a sarkát egy ollóval levágjuk és tetszés szerint díszítjük vele a tortát.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!