- 30 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 2 tojássárgája
- 1-2 evőkanál tejföl
Meggyes réteg:
- 50 dkg fagyasztott meggy
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- kb. 4-5 evőkanál cukor
- 1/2 citrom leve
- 1 tasak vanília ízű pudingpor
- 3 dl meggylé
Mákos réteg:
- 20 dkg őrölt mák
- 1 citrom reszelt héja
- 1 alma
- 1 evőkanál lekvár
- 8 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 tojásfehérje
Továbbá:
- 1 tojás a kenéshez
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta. Majd átlátszó fóliába csomagolva, hűtőbe tesszük.
A meggyet egy szűrőbe téve kiengedjük és kissé kinyomkodjuk. A levét felfogjuk és vízzel kiegészítjük, hogy 3 dl – t kapjunk. A meggylébe elkeverjük a pudingport, majd tűzre téve megfőzzük a pudingot, azután hozzákeverjük a meggyet , a cukrot és a fahéjat. Összeforraljuk és kihűtjük.
A mákot egy tálba szórjuk, összekeverjük a cukorral, a keményítővel, lekvárral és ízesítjük citromhéjjal, vaníliával, majd hozzáreszeljük az almát. A tojásfehérjét pár csepp citromlével habbá verjük, azután lazán összeforgatjuk a mákos résszel.
A tészta 2 / 3 – át egy sütőpapírral bélelt 20 x 30 cm – es tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és rákenjük a mákhabot. Elkenjük rajta a meggyes pudingot, a maradék tésztával pedig berácsozzuk a tetejét. A rácsok tetejét lekenjük tojással és 180 °C – on, kb 35 perc alatt készre sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!