Tészta:
- 30 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 / 2 tasak sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- csipetnyi só
Mákos töltelék:
- 10 dkg őrölt mák
- 7 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 6 – 7 evőkanál búzadara
- 2 tojásfehérje
Meggyes töltelék:
- 1 üveg meggybefőtt
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
A száraz hozzávalókat szitáljuk össze, morzsoljuk el benne a vajat, adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Osszuk a tésztát két egyforma részre és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe.
A meggyet a levével együtt turmixoljuk össze, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, majd a pudingporral keverjük simára. Állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
Keverjük össze a mákot a cukorral, reszeljük hozzá a citrom héját és öntsük hozzá a tejet, majd főzzük kb 2 percig. Hagyjuk kihűlni. A fehérjét egy csipetnyi sóval verjük habbá, forgassuk össze a mákkal majd keverjük bele a darát is.
A tésztát simítsuk egy kb 20 x 30 cm – es kivajazott, kilisztezett tepsibe és szurkáljuk meg villával. Ezután kenjük rá a mákos tölteléket, majd erre a meggyes – pudingos krémet. Fedjük be a megmaradt tésztával.
Előmelegített, 180 °C – os sütőbe kb 30 – 40 perc alatt megsütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!