.
Tojássárgájából keszült lap:
- 7 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 100 g cukor
- 5 g sütőpor
- 10 g ecet
- 10 g olaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g liszt
Tojásfehérjéből készült lap:
- 7 tojásfehérje
- 180-200 g cukor
- 5 g sütőpor
- 10 g ecet
- 10 g olaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 g kukorica keményítő
- 40 g liszt
Mákos lap:
- 8 tojásfehérje
- 150-200 g cukor
- 200 g darált mák
- 200 g vaj
- 10 g sütőpor
- 1 csipet só
- 140 g liszt
- kevés rum eszencia
Krém:
- 8 tojássárgája
- 500 ml tej
- 150 g cukor
- 1 csomag vanília ízű pudingpor ( vagy 40 g kukorica keményítő)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 g rum vagy konyak (elhagyható)
- 200 g vaj
Tetejére:
- csokimáz
Plusz: 100 g reszelt csoki.
Hozzávalók:( tepsi méret 25×35 cm)Elkészítés: sütő 180 °C.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót, olajat, ecetet. Végül a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét a cukorral, egy csipet sóvall kemény habbá verjük. Hozzáadjuk az ecetet, olajat, vaníliás cukrot. Végül a a sütőporral elkevert lisztet és kukorica keményítőt. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a sárga tésztánkat. Rászórjuk a csoki reszeléket. Egy kanál rárakjuk a fehér tésztát és óvatosan elsimítjuk. Sütés kb. 35- 40 perc. A tojások fehérjét a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a ledarált mákot, olvasztott vajat, kevés rum eszenciát. Végül a sütőporral elkevert lisztet. 25 x 35 cm-es tepsibe, 180 °C-on, 35-40 perc alatt megsütjük. Krém: a tojások sárgáját, cukrot, 100 ml tejet simára keverünk. A megmaradt tejet főzzük és ha már forró hozzá keverjük a tojásos masszát. Sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliás cukrot, hűtőbe tesszük. A vajat habosítjuk és hozzá adagoljuk a főzött krémet. A krémhez öntünk egy kevés rumot (elhagyható). Összeállítás: a mákos lapot ketté vágjuk( vízszintesen). Mákos lap, krém fele, tojásos lap, krém,mákos lap. Tetejére csokimáz.
Erika Oszuszki receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!