BARACK
Tészta:
- 80 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 tojássárgája
- 20 dkg zsír
- 30 dkg porcukor
Töltelék:
- kikapart tészta
- 2 dl tej
- porcukor ízlés szerint
- rum
- 2 evőkanál kakaó
- 15 dkg margarin
Tészta:
A hozzávalókat összegyúrjuk, golyókat formázunk és megsütjük. De nem kell nagyon sütni épp hogy színe legyen. Langyosan óvatosan kikaparjuk a közepüket.
Töltelék:
A hozzávalókat habosra keverjük, majd betöltjük a tésztákat, kettesével összeragasztjuk.
Egyik felét mandula, másik felét vérnarancs aromával bekenjük és megforgatjuk kristálycukorban. tetejét díszíthetjük levéllel.
NÉRÓ
- 6 tojás
- 1 cs. olvasztott margarin
- 37 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 70 dkg liszt
- tetszőleges lekvár
- csoki
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, margarinnal. Beletesszük a citromhéját, majd a lisztet.
nyomózsákba töltjük és különböző alakzatokat készítünk. 200 fokon pár perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a sütik tetszőleges lekvárral összeragasztjuk és csokizzuk.
ISCHLER
- 40 dkg liszt
- 20 dkg dió
- 30 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál rum
- kevés reszelt citromhéj
- 1 evőkanál tejföl
Összegyúrjuk, egy órára a hűtőbe tesszük. A tésztát kinyújtjuk, szaggatjuk, sütjük. Ha kihűlt megkenjük tetszés szerinti lekvárral, végül áthúzzuk csokival.
ZSERBÓ
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 2,5 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1/2 dl tej
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 30 dkg darált dió
- ízlés szerint cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 üveg sárgabaracklekvár
Tetejére:
- kb. 15 dkg csoki + étolaj
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk és négy részre osztjuk. A töltelékhez összekeverjük a diót, cukrot, citromhéjat. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. ( nálam a tepsi mérete 30×36 cm ) Az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a dió töltelékkel. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tésztánk. Tetejét finoman meggörgetjük sodrófával, hogy szép egyenletes legyen. Megszúrkáljuk, kelesztjük fél órát és 180-200 fokos sütőben megsütjük. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk. Ha kihűlt a tészta bevonjuk. Tipp: ha kivettük a megsült tésztát egy másik tepsivel vagy tálcával finoman nyomjuk le a tetejét. Így szép egyenletes lesz amikor csokizzuk. És a végeredmény is gusztább. Szeletelés: forralunk vizet és öntsük kancsóba. Ebbe beleteszünk egy kést, ami jó éles. Az átmelegszik, letöröljük róla a vizet és a csokit megjelöljük arra a méretre, amekkora szeleteket szeretnénk. Jelölés után letöröljük a csokit és átvágjuk a tésztát is.
LINZER
- 35 dkg liszt
- 18 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1-2 evőkanál tejföl
A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát nyújtjuk, szaggatjuk, megsütjük ha kihűlt ízlés szerint lekvárral összeragasztjuk.
Tramita Rita receptjei.
TraRita Sütödéje – érdemes benézni és csatlakozni, ahol Rita összes többi házi süteményeit és édességeit megtaláljátok. Szemet gyönyörködtető finomságok – receptekkel!