A Kókuszos őzgerinc süteményem ihlette ezt a sütés nélküli kekszes kockát. Roppant egyszerű az elkészítése és egy kisebb tepsiből is, legalább 16 szelet jön ki. Az ünnepekre ideális vendégváró annak, aki nem akar a sütéssel bajlódni.
Kekszes rész:
- 50 dkg háztartási keksz
- 150 ml tej
- 50 ml presszókávé
- 12 dkg cukor
- 1 evőkanál rumaroma
- 3 evőkanál kakaópor
- 25 dkg vaj
Kókuszos rész:
- 6 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg liszt
- 25 dkg kókuszreszelék
- 1 teáskanál étkezési zselatin
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
- kókuszreszelék
Egy 20 x 20 – as tepsit kibélelünk folpackkal. Kevés tejben elkeverjük a zselatint, kicsit összemelegítjük majd kihűtjük.
A kókuszos részhez, simára keverjük a lisztet a tejjel, majd hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a kókuszt és a zselatinos tejet.
A kekszes részhez, összekeverjük a tejet, a kávéval, a cukorral, a kakaóporral, az aromával és a vajjal, majd forráspontig melegítjük. A keksz felét apróra összetördeljük, a másik felét pedig ledaráljuk és az egészet elkeverjük a vajas – kakaós öntettel. A massza felét a tepsibe nyomkodjuk, rásimítjuk a kókuszos tölteléket és befedjük a maradék kekszes masszával. Pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
A csokoládét vízgőz felett összemelegítjük az olajjal és a sütemény tetejére simítjuk. Kisebb, 5 x 5 – ös kockákra szeleteljük, a tetejét pedig kókuszreszelékkel megszórjuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!