Piskóta:
- 10 db tojás
- 250 g liszt
- 50 g kakaópor
- 220 g cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1-1 teáskanál fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg
Mandulakrém:
- 6 dl tej
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 100 g fehér csokoládé
- zöld mandula aroma
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Puncskrém:
- 6 dl tej
- 2 csomag puncs ízű pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 100 g fehér csokoládé
- 200 ml habtejszín
- 1 habfixáló
A piskótához a lisztet, kakaóport, sütőport és a fűszereket összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, és a már felvert tojásfehérjével óvatosan összekavarjuk. 3-4 részletben beleforgatjuk a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsiben, 175 °C-ra előmelegített sütőben Tűpróbáig sütjük.Tortarácson hagyjuk hűlni. A mandulakrémhez a tejet a vanília ízű pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük. Tűzről levéve beletördeljük a csokit és addig keverjük, míg el nem olvad. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük. A puncskrémhez a tejet a puncs ízű pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük. Tűzről levéve beletördeljük a csokit és addig keverjük, míg el nem olvad. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük. Ha minden kihűlt a 2 × 2 dl habtejszínt 1-1 cs. habfixálóval keményre felverjük. Az egyik adagot a vanília ízű pudinghoz keverjük óvatosan, közben a mandula aromát adagolva hozzá, ízlés szerint. A másik adag felvert tejszínt a puncspudinggal forgatjuk össze. A piskóta lapot 3 lapba vágjuk. Az első lapot megkenjük mandulakrémmel, ráfektetjük a második lapot, elsimítjuk rajta a puncs ízű krémet. A harmadik lappal befedjük. Díszítéshez használhatjuk a kétféle krémet, de akkor vegyünk ki belőle valamennyit, vagy csak porcukorral meghintjük, cukorkákkal megszórjuk.
Tetszés szerint 3 db 3 tojásos piskótalapot is süthetünk, ha úgy érezzük biztonságosabbnak, mint 3 lapba vágni az egyben megsütött 10 tojásost.
Gál Hedvig receptje.