Tészta:
- 3 tojás
- 3 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál darált mák
- 0, 5 dl olaj
- citrom héj (ízlés szerint)
- 3 evőkanál liszt
- 1/2 csomag sütőrpor
Habkrém:
- 320 g fagyasztott málna és szamóca
- 500 g túró
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál vaníliapaszta
- 500 ml tejszín (36%)
- 15 g porzselatin
- 75 ml hideg víz
Feketeszeder zselé:
- 250 g fagyasztott feketeszeder
- 3 evőkanál kristálycukor
- 40 g víz
- 8 g porzselatin
Tetejére:
- Friss gyümölcs (eper)
- 20 cm tortaforma
- waxpapír
A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat kihabosítottam a porcukorral. Hozzáadtam a darált mákot és az olajat. A fehérjéket félkemény habbá vertem, majd óvatosan a sárgákhoz kevertem. Belereszeltem egy citrom héját, hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, összedolgoztam, majd a tortaformában 170 °C-on 25 perc alatt kisütöttem.
A fagyasztott málnát ès szamócát kiolvasztottam, ez 320 g lett. Ezt összebotmixereztem 500 g túróval. Hozzáadtam 1 citrom levèt és reszelt hèját, a 3 evőkanál porcukrot, az 1 evőkanál vaníliapasztát. Az 500 ml 36% tejszínt felvertem, alaposan összekevertem az egészet. 75 ml hideg vízben 15 g porzselatint beduzzasztottam, majd mikróban felmelegítve a masszához kevertem. A kihült piskótára öntöttem, amit a tortaformában hagytam. A forma oldalát waxpapírral bèleltem. Miután a hűttőben megdermedt, kèszítettem a tetejère feketeszeder zselèt. 250 g fagyasztott feketeszedret 3 evőkanál kristálycukorral felforraltam, lebotmixereztem, átszűrtem a magoktól, majd 40 g víz ès 8 g porzselatint, az előző krèmnèl használt módon, a pèphez öntöttem, majd a torta tetejère. Rögtön friss eperrel díszítettem. Kb 3-4 óra hűtès után kiszedtem a formából, lehet szeletelni.
Gulácsi Bertold receptje.