Tészta:
- 5 db tojás
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsír/ vagy vaj
- 2 dl víz
- pici só
- 1 evőkanál gyümölcscukor /darálva/
A krémhez:
- 25 dkg gesztenyemassza /natúr/
- 2 dl habtejszín+ 3 dl a tetejére
- 40 dkg mascarpone
- rumaroma
- cukorhelyettesítő, vagy porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
A 2 dl vizet felforraljuk a sóval, cukorral és a zsiradékkal. Akkor jó, amikor a zsiradék teljesen elolvad a vízben. Kicsinyenként hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény aljáról és az oldaláról. Langyosra hűtjük. A tojásokat felverjük és kis adagokban beledolgozzuk a tojást és jó alaposan, fényesre keverjük. 35 x 35 cm-es gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és habzsák és csillagcső segítségével diónál nagyon halmokat nyomunk kicsit távolabb egymástól. A sütőt 200 ° C-ra előmelegítjük és 20 percig sütjük ezen a hőfokon. Ekkor a tészta megemelkedik. a sütő ajtaját tilos kinyitni, mert a tésztánk összeesik. 20 perc után vissza vesszük a hőfokot 150 fokra és még tovább sütjük 20-25 percig. Ekkor lesz jó ropogós a tészta. Kicsit hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a fánk kalapját.
Krém elkészítése:
A gesztenyemasszát krumplinyomóval átnyomjuk, A habtejszínt jó keményre felverjük. A mascarponét a két fajta cukorral, kakaóval és ízlés szerinti rumaromával jól kikeverjük és hozzáadjuk a felvert tejszín 1/3 részét. A kész krémet nyomózsák segítségével, a kettévágott fánkokat megtöltjük és a maradék tejszínnel feldíszítjük Végül a tejszín tetejére helyezzük a kalapokat.
Mészáros Erika receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!