Kicsit eltértem a hagyományos kör formától. Kocka tortaformában készült ( 20×20 cm). Ha nagyobb menyiséget szeretnénk emeljünk a hozzávalókból.
Tészta:
- 2 tojás
- 75 g cukor
- 60 g liszt
- 15 g kakaó
- 20 g csoki
- 30 g vaj
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
Csokis mousse:
- 100 g fekete csoki
- 170 g habtejszín 33-35%
- 20 g vaj
- 4 g zselatin
- 24 g hideg viz
Gyümölcs zselé:
- 240 g barmilyen gyümölcs( én eperrel készítettem)
- 50 g cukor
- 10 g zselatin
- 50 g viz
Mascarpone mousse:
- 190 g mascarpone
- 250 g tejszín
- 60 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 65 g csoki
- 6 g zselatin
- 30 g viz
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A csokit megolvasztjuk a vajjal (gőz felett vagy mikróban). Amíg langyosra hűl, kihabosítjuk a tojást a cukorral, csipet sóval és beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, elkeverjük. Beleöntjük a vajas csokit. Óvatosan elkeverjük. Kibéleljük a tortaforma alját sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Sütés 180°C-on, kb.10-12 perc. Csokis mousse: a porzselatint a hideg vízzel elkeverjük. A csokit, a vajat mikróba vagy vízgőz fölött megolvasztjuk. A zselatint mikróban pár másodperc alatt megolvasztjuk, majd belekeverjük a csokiba. A tejszínt habbá verjük ( a hab folyós legyen ), majd egy spatula segítségével hozzzáforgatjuk a csokihoz. A csokis lapot bele tesszük a formába, átitatjuk kakaós cukros vízzel ( ez azért kell,hogy szépen megálljon a lapon a mousse). Ráöntjük a csokis mousse-t. Hűtőbe tesszük, míg megszilárdul. Gyümölcs zselé: a zselatint a vízbe elkeverjük. Botmixerrel áttörjük a gyümölcsöt és a cukorral felfőzzük. Belekavarjuk a megdagadt zselatint. Átszűrjük, hogy megszabaduljunk a magoktól. Kicsit hagyjuk hűlni. Végül ráöntjük a csokis mouuse-ra. Hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük. Mascarpone mousse: a zselatint elkeverjük a vízzel. A mascarponét elkezdjük alacsony fokozaton fellazítani a habverővel. Majd hozzáöntjük a hideg tejszínt, beleszitáljuk a porcukrot és a vaníliát, és masszív habot verünk belőle. A mascarpone masszából elveszünk egy evőkanállal és elkeverjük a megolvasztott zselatinnal . Majd újra elkeverjük az egész masszával. Végül belereszeljük a csokit és óvatosan összekeverjük. Ez kerül a gyümölcszselére. Hűtő 4- 5 óra, de legjobb egesz éjszakára. A tetejét megszórjuk kakaóval.
Oszuszki Erika receptje. Erika
oldalán még nagyon sok finomság receptjét találjátok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!