Tészta :
- 25 dkg cukor
- 150 ml forró tej
- 150 ml étolaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojássárgája
- kb 50 dkg liszt
Darás krém :
- 3 dl tej
- 3 evőkanál búzadara
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 18 dkg lágy vaj / margarin
Diós krém :
- 25 dkg darált dió
- 1 evőkanál rum
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- kb 20 dkg szilvalekvár
tetejére :
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
- pár kocka fehércsokoládé
A tésztához a fele cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a tejet és alacsony lángon addig forraljuk amíg a karamell elolvad, ezután hozzákeverjük a szódabikarbónát és kihűtjük.
A tojássárgáját a megmaradt cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a karamellás tejet és annyi lisztet, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőben addig pihentetjük, amíg a sütő 180 °C – ra melegszik. A tésztát 3 részre osztjuk és mindegyikből lisztes felületen, 20 x 30 cm – es lapokat nyújtunk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, villával megszurkáljuk és egyesével kb 10 perc alatt megsütjük.
A darát megfőzzük a tejben, a vajat kihabosítjuk a cukrokkal, majd tovább habosítva hozzáadjuk a kihűlt darát.
A diós részhez a vizet a cukorral kb 5 percig forraljuk, majd hozzáöntünk annyit a dióhoz, hogy kenhető masszát kapjunk, majd ízesítjük rummal és összekeverjük a lekvárral.
Az első tésztalapra rákenjük a diós – lekváros krémet, ráborítjuk a második lapot, erre, rákenjük a darakrémet és befedjük az utolsó tésztalappal. Ezután bevonjuk a tetejét az olajjal megolvasztott csokoládékkal. Hideg helyre tesszük pihenni és másnap szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!