A piskótához:
- 8 tojás fehérje
- 4 tojás sárgája
- 100 g cukor
- 150 g mák (fele ledarálva)
- 100 g kókusz reszelék
- 100 g mandula liszt
Ezekből a szokàsos modon piskótát sütünk. Sütöpapirral kibélelt 25/38 cm tepsiben(lehet kicsit kisebb is) 170° kb 20-25 perc alatt megsűtjűk.
Ha kihült vízszintesen kettévàgjuk.
Krém:
- 4 tojás sárgája
- 500 ml tej
- 1 csomag vanília puding
- 2 kanál kukorica keményítő
- 150 g cukor
- 1 kanál citromlé
- 2-3 kanál meggy vagy cseresznye likőr
- 1 vaníliarúd vagy 2 kiskanál vanília aroma
- 250 g mascarpone
- 300 ml tejszín
Cseresznye réteg:
- 400 ml cseresznye/meggylé (kompot azaz beföttböl)
- 250 g cseresznye dzsem
- 4 kanál cukor
- 2 kanál citromlé
- 6 lap zselatin
Fehér csokoládés bevonó réteg:
- 200 ml tejszín
- 200 g fehér csokoládé
- 25 ml citromlé
- 4 lap zselatin
Továbbá szükségünk lesz még:
- 200 g cseresznye dzsemre
- 400 g cseresznyére
- kandírozott cseresznyére
- fehér csokoládé forgácsra
A tejet felforralom a vaníliarúd kikapart magjaival és magával a rúddal (vagy az aromával). A tojások sárgáját egy keverőtálban egy kézi habverővel alaposan kikeverem a cukorral pudinggal és a keményítővel.
Lassan hozzáöntöm a forró tejet, és közben folyamatosan keverem a tojássárgás részt. A vaníliarudat kidobom. Az egészet visszaöntöm a lábosba, és besűrítem, de még mindig keverem, hogy le ne égjen az alja. Forrás után még minimum 2 percig tovább főzöm. A tűzről levéve hozzáadom a citrom levét és a likőrt, majd fóliával bevonom és hagyom kihűlni. A tejszínt kemény habbá verem. A mascarponét átkeverem.
Ha a tojásos krém kihűlt akkor először a mascarponét majd a tejszínhabot keverem hozzá. Nagyon finom selymes krémet kapunk. Az eredeti receptben 250 g vajat ír és maskarponét és a tejszín helyett.
A cseresznyés réteghez zselatin lapokat vízbe áztatom.
A többi hozzávalót egy kisebb tűzálló edénybe felteszem főni, hagyom két percet forrni, majd a kinyomkodott zselatint hozzáadom és felolvasztott benne.
A fehércsokis réteghez a zselatint beáztatom, a tejszínt vízgőz felett felmelegítem, majd a csokoládét megolvasztom benne. Hozzáadom a kinyomkodott zselatin lapokat és a citrom levét is.
Összeállítás:
Mákos piskóta lap amit lekentem a cseresznye/meggy befőttel(ez azért szükséges hogy a piskóta lap ne szívja be a gyümölcs zselét) ere teszem a cseresznye zselét rászórom a lecsöpögtetett cseresznyét majd egy órára hűtőbe teszem. A hűtőből kivéve rásimítom a vanília krémet és befedem a másik piskótával, amire a csokis bevonatot simítom.
Legalább 2 órát pihentetem a hűtőbe, mielőtt felvágom.
Kenderesi Judit Magdolna receptje.