Ha a zserbó világában egy kicsit más ízre vágysz, íme itt a szilvalakváros mákos zserbó. Az ünnepekre kiváló választás lehet, meg amúgy is kell egy kis változatosság.
Tészta:
- 38 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 10 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 15 g friss élesztő
- csipet só
- 2 tojássárgája
- kb 1 dl tej
Töltelék:
- kb 40 dkg szilvalekvár
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- őrölt fahéj ( elhagyható )
Tetejére:
- 5 – 5 dkg tej és étcsokoládé
- 1 habtejszín
A kevés tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 kiskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékokat, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és összegyúrjuk annyi a tejjel, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és hűtőben 30 percig pihentetjük, majd 3 egyforma részre osztjuk.
A töltelékhez összekeverjük a mákot a cukrokkal és a citromhéjjal. Egy kb 30 * 30 – as tepsit alaposan kizsírozunk és behintünk liszttel vagy kibéleljük sütőpapírral, majd belenyújtjuk az első tésztagombócot, rákenjük a lekvár felét és egyenletesen rászórjuk a cukros mák felét. Erre kerül egy tésztalap, a megmaradt lekvár és a cukros mák, végül befedjük az egészet az utolsó tésztalappal. Kb 30 percig kelesztjük, majd a tetejét villával megszurkáljuk és 180 °C – on kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük az apróra tördelt csokoládéra. Simára keverjük és ha már kezd sűrűsödni, rákenjük a kihűlt sütemény tetejére. Megvárjuk még teljesen megdermed, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!