- 22 dkg liszt
- 2 evőkanál porcukor
- 8 dkg vaj
- 15 g friss élesztő
- csipet só
- 1 tojás
- 50 ml langyos tej
- tejföl – szükség esetén
Töltelék:
- kb. 15 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- kb. 3 – 4 evőkanál baracklekvár
Tetejére:
- 3 dkg vaj
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 2 – 3 ek forróvíz
- durvára vágott dió
A tejben elkeverünk 1 kiskanál porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a porcukorral, a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat, azután hozzáadjuk a tojást, a felfutott élesztőt és összegyúrjuk.
A tésztát becsomagolva 30 percre hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen kb 3 mm – es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukorral elkevert diót. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Körülbelül 60 percig meleg helyen kelesztjük, majd 180 °C – ra melegített sütőben körülbelül 30 – 35 perc alatt megsütjük.
A mázhoz egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Azután bekenjük vele a kihűlt tésztarudat, megszórjuk a tetejét dióval és hagyjuk megszáradni rajta a csokimázt.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!