Tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- 0,5 dl tej
Töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg baracklekvár
- 2 evőkanál rum
Máz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 teáskanál étolaj
A diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a tejfölt és jól összedolgozzuk. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk. Az első részt kinyújtjuk és kibéleljük vele a vajjal kikent nagy gáztepsit. Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 evőkanál rummal és rászórjuk a cukros dió felét. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözzük rummal és rászórjuk a dió másik felét. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 30 perc alatt szép világosbarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat: az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az 1 evőkanál olajjal, a fehér csokoládét 1 teáskanál étolajjal. A felolvadt barna csokit a tésztára simítjuk, majd a fehérrel díszítjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!