Tészta:
- 60 dkg liszt
- 1.5 dl tej
- 30 dkg vaj vagy margarin
- csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 40 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 üveg sárgabaracklekvár
Tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál étolaj
1. Langyos tejbe teszünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
2. A liszthez adjuk a sót a margarinnal vagy vajjal jó összemorzsoljuk.
3. A tésztához adjuk az élesztős tejet,tojássárgáját és a tejfölt és addig gyúrjuk míg össze nem áll. Négy részre osztjuk, folpackba csomagoljuk és fél órát hűtőbe tesszük.
4. Tepsi nagyságú sütőpapírt vágunk, az első tésztát kinyújtjuk rajta és a tepsi aljára helyezzük.
5. Sárgabaracklekvárral megkenjük, a diós keverék egyharmadával megszórjuk.
6. A második lapot is sütőpapíron kinyújtjuk, és a papírral felfele fordítsuk a tésztára. Ezt is megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval. A következő lappal ugyan ezt ismételjük. Az utolsó lappal befedjük.
7. Megszurkáljuk az aljáig.A sütőt 170 fokra felmelegítjük, addig pihen a tészta, majd készre sütjük 35-40 perc alatt.
8. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel adjuk hozzá az olajat.
9. A már langyosra hűlt tészta tetejére öntsük, és egyenletesen elkenjük.Hagyjuk teljesen kihűlni, és tetszés szerint szeleteljük.
Kiss Imréné receptje.