Tészta :
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 15 g friss élesztő
- 2 tojássárgája
- 80 ml langyos tej
- csipet só
- kb 1 – 2 evőkanál tejföl
- szükség esetén
Töltelék :
- 30 dkg őrölt dió
- 15 dkg cukor
- kb 40 dkg házi baracklekvár
Vörösboros meggy :
- 1 zacskó fagyos meggy ( 450 g )
- 1 dl édes vörösbor
- kb. 15 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
tetejére :
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
A meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől, majd egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40 percig főzzük / karamellizáljuk. ( ez idő alatt szépen besűrűsödik )
A tésztához az élesztőt, a tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt és az egészet jól összegyúrjuk. A tésztát 4 egyforma gombóccá osztjuk.
Egy kb 20 x 30 cm – es tepsi aljába sütőpapírt fektetünk, és belefektetjük az egyik kinyújtott tésztát, megkenjük a lekvár 1 / 3 – ával, és rászórjuk a cukros dió 1 / 3 – át. Ezt még kétszer megismételjük és az utolsó réteg dióra rászórjuk a meggyet, majd betakarjuk az utolsó tésztalappal.
A süteményt letakarva kb 40 percig kelesztjük, majd 180°C – ra melegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk és bevonjuk a tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!