A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipetnyi só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg darált mák
- 1 üveg meggybefőtt
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
- 10 dkg porcukor
- kevés tej
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a szobachőmérsékletű vajat, a sót meg a cukrot, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipóvá alakítjuk, liszttel meghintjük, és hűtőbe rakjuk. Elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, összekeverjük a darált mákkal meg a porcukorral. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és a vaníliás cukrot. A tésztát kivesszük, egyharmad-kétharmad arányban kettévágjuk. A nagyobb tésztadarabot lisztezett deszkán kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit, villával megszurkáljuk. A tésztára kenjük a túrós-mákos tölteléket, megszórjuk a lecsepegtetett meggyel, a tetejére helyezzük a vékonyabbra nyújtott tésztalapot. A tetejét kevés langyos tejjel megkenjük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 35 percig sütjük. Kihűlés után kockára vágjuk, porcukorral megszórva kínáljuk.
Szabókiné Jung Andrea receptje.