Tészta:
- 5 tojássárgája
- 10 evőkanál langyos víz
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
Krém:
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 20 dkg lágy vaj / margarin
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál rumaroma vagy rum – ízlés szerint
Tetejére:
- 5 tojásfehérje
- csipet só
- 25 dkg cukor
- csokoládéreszelék
A sütőt 180 °C – ra melegítjük, a tojássárgákat a vízzel és a cukorral jó habosra verjük, majd 2 részletben hozzászitáljuk a szódabikarbónás lisztet és egy spatulával óvatosan összeforgatjuk. A masszát egy nagyobb kb 25 x 35 cm – es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 15-20 perc alatt megsütjük. A krémhez a tejben simára keverjük a lisztet és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrű pépet főzünk belőle. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd tovább keverve, hozzádolgozzuk a lisztkrémet, ízesítjük rummal és hozzákeverjük a diót. A krémet a kihűlt piskótára kenjük. A tetejére a tojásfehérjét és a sót egy hőálló tálba tesszük és vízgőz felett elkezdjük habosítani. Több részletben hozzászórjuk a cukrot és fényes kemény habbá verjük. Ezután a habot a diós krémre simítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Másnap a tetejét bevonhatjuk olvasztott ccokoládéval vagy csak csokit reszelünk rá.
Baloghné Kele Judit receptje. Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!