Tészta:
- 75 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál só
- 90 g cukor
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dl 30%-os habtejszin
- 1,5 dl zsíros tej
- 3 dkg friss élesztő
Lekenéshez:
- 1 tojás
1. Almás töltelék
- 4-5 db alma nagyobb
- cukor, fahéj, citrom reszelt héja (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
2. Túrós töltelé
- 40 dkg túró
- 2 tojássárgája
- 1-2 evőkanál tejföl (túrótól függ)
- 3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 2 csomag vaníliás cukor
- mazsola
- reszelt citromhéj
3. Meggyes töltelék
- 40 dkg magozott meggy
- búzadara
- cukor, fahéj (ízlés szerint)
Egy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a többi anyagot az élesztő és a tej kivételével. Élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, ha kész a liszt közepébe egy kis mélyedés csinálunk és beleöntjük az élesztőt. Kezdjük a dagasztást. Mikor összeállt a tésztánk, deszkán folytatjuk a tovább. 10-15 perc után szép sima, levegős tésztánk lesz. Kezünkhöz és a deszkához sem ragad akkor már jó. Tálba téve letakarva körülbelül 30-35 percig kelesztjük szoba-hőmérsékleten. Kiborítjuk enyhén lisztezett deszkára és 6 fele osztjuk. Gömbölyítjük a tésztákat, és letakarva még 10-15 percet pihentetjük.
Míg a tésztánk kelt elkészítjük a töltelékeket. Almát meghámozzuk ,lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és ízesítjük. Túrót a hozzávalókkal kikeverjük. Meggyet lecsepegtetjük, még egy kicsit ki is nyomkodhatjuk, ízesítjük.
Kettő darab hármas fonatos kalácsot készítünk. Egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Három tésztát használunk, megtöltjük a töltelékekkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy három fonatos kalácsot készítünk belőle. Még egyszer megismételjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük, lekenjük tojással, és 30-35 perc alatt duplájára kelesztjük. 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, de előtte ismét lekenjük tojással.
(megjegyzés: lehet variálni a tölteléket mák, dió, szilvalekvár.)
Kiss Imréné receptje.