Egy kalács háromféle töltelékkel, az elkészítése abban különbözik a Bürgermeister kalácstól, hogy itt nem fonással készítjük a kalácsot, hanem kisebb tésztagombócokat készítünk és azt helyezzük a formába. A tésztagombócokat sem fontos mértani pontossággal készíteni, ahogy esik, úgy puffan elven egy rendkívül mutatós és finom, foszlós kalács kerülhet a húsvéti asztalra.
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál porcukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- kb. 2 dl langyos tej
Mákos töltelék:
- 10 dkg darált mák
- 4 evőkanál forró tej
- 3 evőkanál porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál lekvár
Diós töltelék:
- 10 dkg darált dió
- 4 evőkanál forró tej
- 3 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál rum
Túrós töltelék:
- 10 dkg túró
- 3 evőkanál porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál mazsola
- 1 evőkanál dara
Továbbá:
- 1 tojás a kenéshez
A tésztához, a lisztet összevegyítjük a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk az előzőleg meleg – cukros tejben felfutott élesztőt, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Végül a tejet és alaposan kidolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
A mákot és a diót külön – külön leforrázzuk a cukros tejjel, majd ízesítjük, az előbbit citromhéjjal és lekvárral, a diósat pedig rummal. A túrós töltelék hozzávalóit jól kikeverjük.
Ha a tészta a duplájára emelkedett, kb fél cm – es vastagságra kinyújtjuk és kb 10 cm – es köröket szaggatunk belőle. A korongok közepére 1 – 1 tk tölteléket rakunk, a tésztát összecsípjük felette, majd gombóccá alakítjuk. A maradék tésztát ujjból kinyújtjuk és szaggatjuk.
Ha végeztünk az összes gombóccal, egy hosszúkás formát ( 26 x 12 cm ) kibélelünk sütőpapírral és felváltva elhelyezzük benne a tésztagombócokat. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd a tetejét lekenjük tojással és 180 °C – on szép aranybarnára sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!