A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 2 db tojássárgája
A lekenéshez:
- olvasztott zsír
A tökös, mákos töltelékhez:
- ½ kg mirelit ,gyalult tök
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
- 3 púpozott evőkanál tejföl
- 1 vaníliás cukor
A túrós töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 10 dkg cukor vagy ízlés szerint
- 1 dl tejföl
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom
- 1 tojássárgája
- 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál búzadara
A rétes rudak lekenéséhez:
- 1 db tojás felverve
Házi vajas, leves tésztát készítettem, de készíthető bolti vajas tésztából is. Ez a tészta felhasználható bármely édes vagy sós süteményekhez. Nagyon szép leveles tészta, ami gyorsan elkészül. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre vágjuk. Egyenként téglalapra, vékonyra kinyújtjuk, lekenjük olvasztott zsírral. Feltekerjük a rövidebb felénél kezdve, mint a bejglit. Folpackba becsomagoljuk, hűtőbe tesszük, felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen. Másnap használtam fel. A tésztába se só, se cukor nem kell. A töltelékeket elkészítjük. A hozzávalókat összekeverjük. Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén körülbelül 2 centiméterenként bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét egy nagyobb tűvel megbökjük több helyen, hogy a gőz távozhasson süléskor. Felvert tojással lekenjük. 200 °C-ra melegített sütőben megsütjük körülbelül 35-40 perc alatt.
Vas Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!