Tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 18 dkg kristálycukor
- 22,5 dkg vaj
- 6 tojássárgája
Töltelék:
- 8-10 evőkanál baracklekvár
- 25 dkg csokoládé (rumos-kakaós szeletet használtam)
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag főzni való csokoládéízű pudingpor
- fél csomag sütőpor
- 0,5 dl rum
- 3 dl tejföl
- 6 tojásfehérje
- 15 dkg kristálycukor
Tejszínes krém:
- 2 csomag tejszínízű pudingpor
- 5 dl tej
- 12 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
Csokoládémáz:
- 20 dkg tortabevonó (én 20 dkg joghurtos epres Milka csokival vontam be)
A tésztához a lisztet a sütőporral és a cukorral összeforgatjuk, a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával összedolgozzuk. Ragacsos massza lesz belőle, amit egyenletesen egy vajjal kikent, lisztezett, 25 × 39 cm-es tepsibe nyomkodunk. A baracklekvárral megkenjük.
A töltelékhez való csokoládét lereszeljük. A dióval, a darált keksszel, a kakaóval, a pudingporral és a sütőporral összeforgatjuk. A rummal, a tejföllel összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként hozzáadjuk a cukrot. Óvatosan beleforgatjuk csokoládés-diós-kekszes masszába, és a kész tölteléket a lekvárral megkent tésztára simítjuk. Előmelegített gázsütőben 180°C-on, légkeveréses sütőben 165°C-on 30-35 percig megsütjük.
A tejszínes krémhez a tejszínízű pudingport 2 dl tejjel simára keverjük, majd a cukrokkal és a többi tejjel felfőzzük. A vajat kihabosítjuk és a kihűlt tejszínes masszához keverjük. A megsült, kihűlt tésztára kenjük. Díszíthetjük csokiforgáccsal is a csokoládémáz helyett. A mázhoz én 2 db 10 dkg-os joghurtos epres csokit 2 evőkanál olajjal gőz felett felolvasztottam, és a tetejére simítottam. Nagyon finom süti!
Eredeti recept szerint darált keksz nincs benne, hanem 30 dkg darált dió. Én keksszel kevertem, mert csak 20 dkg tört dióm volt.
Vass Lászlóné
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!