Így az ősz derekán egy könnyed nyárt idéző sajttortát készítettem, a szeder is úgy, mint a többi bogyós társai a málna, áfonya, ribizli szinte egész évben kapható, igaz nem olyan zamatosak mint a nyári szezonban.
Kekszes alap:
- 18 dkg zabkeksz
- 9 dkg olvasztott vaj
Szederes rész:
- 20 dkg szeder + a díszítéshez
- 6 dkg cukor
- 1 / 2 citrom leve
- 8 g zselatinpor
- 30 ml víz
Joghurtos rész:
- 25 dkg mascarpone
- 150 ml görög joghurt
- 150 ml habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 15 g zselatinpor
- 50 ml víz
A kekszet késes aprítóval morzsásra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és egy 18 cm – es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. A tortakarika belsejére pedig sütőpapírt vagy vax papírt helyezünk.
A szedret botmixerrel kissé összetörjük, a cukorral és a citromlével összefőzzük, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint. Azután 2 /3 – 1 / 3 – ad részre osztjuk.
A krémsajtot a porcukorral, a joghurttal és a tejszínnel simára keverjük majd ízesítjük vaníliával ( fontos, hogy szoba hőmérsékletűek legyenek ! ) A vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint a krémsajtos részhez keverjük, majd három egyforma részre osztjuk.
A szederpüré 2 / 3 – át összekeverjük az egyik krémsajtos keverékkel és a kekszes alapra öntjük. A megmaradt szederpürét elkeverjük a következő krémsajtos résszel és lassan csorgatva a formában lévő szedres rész közepére öntjük. ( úgy mint a zebratortánál ) A megmaradt krémsajtos résszel pedig szintén így járunk el. Egy fogpiszkálóval összecirmozzuk a tetejét és pár órára vagy egy éjszakára hűtőben dermesztjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!