Tészta:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojás sárgája
- 1 – 2 evőkanál hideg víz
Tökös töltelék:
- 70 – 80 dkg reszelt sütőtök
- kb. 4 – 5 evőkanl cukor
- friss gyömbér
- fahéj – ízlés szerint
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 150 ml tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál lekvár
- 2 tojásfehérje
- csipet só
És még:
- 2 – 3 evőkanál darált keksz
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket
A tököt a cukorral pároljuk addig amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal. Hűtsük ki.
A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra, hogy ne legyen szottyos, keverjük hozzá a lekvárt és a citrom reszelt héját. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd forgassuk össze a kihűlt mákkal.
A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe ( 20 x 30 cm ), szurkáljuk meg villával és 180 °C – on süssük 8 percig. Szórjuk meg darált keksszel, simítsuk rá a tököt, majd a mákos tölteléket. A megmaradt tésztát, nyújtsuk ki és borítsuk a tetejére, szurkáljunk meg villával, azután tegyük vissza a sütőbe kb 30 – 35 percre.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!