- 1 dl rum
- 8 dkg mazsola
- 10 dkg dióbél
A piskótatésztához:
- 8 tojás
- 8 evőkanál liszt
- 16 dkg cukor
- 2 dkg kakaó
A sárga krémhez:
- fél liter tej
- 1 rúd vanília
- 4 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 3 dkg liszt
A sziruphoz:
- 20 dkg cukor
- 3 dl víz
- narancshéj
- citromhéj
Ezen kívül:
- 8 dkg málna- vagy barackíz
- 2 dkg kakaó
- 30 dkg cukrozott tejszínhab
- csokoládéöntet (elkészítése a recept végén)
Csokoládéöntet:
- 2,5 dl tej
- vanília
- 3 dkg cukor
- 10 dkg csokoládé
- 1,5 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 8-10 dkg cukor
- 5 dkg kakaó
- 1,5 dkg liszt
- rum
- 5 cl hideg tej
Lehetőleg előző nap rumba beáztatjuk a mazsolát, és megdaráljuk a diót. A piskóta készítéséhez a tojások fehérjét a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet. A kész masszát 3 részre osztjuk: harmadába belekeverünk 40 g diót, másik harmadába a kakaót, utolsó harmada viszont natúr marad, majd mindhármat ujjnyi vastag lapokban középmeleg, gőzmentes sütőben megsütjük.
A sárga krémhez a tejet a vaníliával felfőzzük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a lisztet és esetleg egy kevés zselatint (én nem szoktam beletenni). A sziruphoz a cukrot negyedórán át főzzük a vízben, kevés narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot.
Összeállítása:
Legalulra helyezzük a diós piskótalapot, meglocsoljuk a szirup egyharmadával, megszórjuk a megmaradt dió és a mazsola egyharmadával, rákenjük a sárga krém egyharmadát. Erre fektetjük a kakaós piskótalapot, megismételve az előbbi eljárást, majd erre a natúr piskótát hasonlóképpen. Itt azonban a sárga krém alá felkenjük a gyümölcsízt, tetejét viszont leszórjuk kakaóval. Ezt követően az egészet néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük. Tálalása üvegtányérokra vagy tálra történhet kétféleképpen: vagy leveseskanállal galuska formájú darabokat szaggatunk ki, és azokat a tál közepén felhalmozzuk, vagy tetszés szerinti kocka alakot vágunk ki és helyezzük a tálra. Mindkét esetben azután cukrozott tejszínhabbal befedjük, melynek tetejére a sűrű csokoládéöntetet csepegtetjük.
Csokoládéöntet:
Az öntethez a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, az öntetet egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rumot. Öntetünk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
Ugyan nagyon munkás az elkészítése, de az eredmény mennyei.
Klausz receptje.