Piskóta:
- 2 tojás
- 8 dkg kristálycukor
- 5 evőkanál víz
- 2 evőkanál étolaj
- 8 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 lapos kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipetnyi só
Krém:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 dl tej
- 2 csomag vaníliás vagy karamellás pudingpor
- 2 evőkanál őrölt kávépor
A krém közé:
- 25 db babapiskóta
- 1 dl kávé
- fél rumaroma
Tetejére:
- csokoládéreszelék
A piskóta hozzávalóit alaposan kikevertem robotgéppel – a tojásfehérje és a csipetnyi só kivételével -, majd fakanállal óvatosan beleforgatom a masszába a tojásfehérjéket, amit a csipet sóval előzőleg kemény habbá felvertem. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába töltöttem, és 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöttem meg. (Tűpróba!) Amikor kivettem a sütőből, egy rácsra tettem kihűlni.
Közben elkészítettem a krémet. A 4 dl tejben sűrűre főztem a 2 csomag karamellás pudingport, majd hagytam langyosra kihűlni. A 20 dkg vajat alaposan kikevertem a 20 dkg porcukorral, majd összekevertem a langyos pudingkrémmel, és belekevertem 1 evőkanál őrölt kávéport.
A kihűlt piskótát visszahelyeztem a kapcsos tortaformába. Rákentem a krém harmadát. Ezután az kávé és a rumaroma keverékébe beáztatott babapiskóták felét ráhelyeztem. Újra krémet tettem rá, majd erre a beáztatott babapiskóták másik fele került. A maradék krémmel lezártam. Körülbelül 1 óra múlva kivettem a formából, és elsimítottam a tetején, illetve az oldalán is a krémet. Végül megszórtam csokoládéreszelékkel, és hideg helyre tettem.
Csak másnap szeletelhető!
Borsi Józsefné Gángó Erika receptje.