Piskóta:
- 6 db tojás
- 5 ekvőkanál liszt
- 2 ekvőkanál kakaópor
- 6 ekvőkanál cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Krém:
- 8 dl habtejszín
- 15 dkg porcukor
- 6 dkg kakaópor
- 2 csomag habfixáló
- 2 dl habtejszín
Tetejére:
- 15 dkg étcsoki
- 2 evőkanál olaj
A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig felverjük, majd a sütőporral, kakaóporral elkevert, átszitált liszttel összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk, és 175 °C-os előmelegített sütőben /30-35 perc/ készre sütjük. Tűpróba! Sütőből kivéve, rácsra téve kihűtjük.
A habtejszínt a porcukorral és a kakaóporral felverjük, hozzáadva a habfixálót is. Közben kóstolhatjuk, és ízlés szerint még porcukrot tehetünk bele. A kész krém kb. negyedét félretesszük.
A kihűlt torta lapot ketté vágjuk 2/3 – 1/3 arányban. A vastagabb torta lap lesz a torta alja, amire rásimítjuk a krémet. Felverjük a 2 dl habtejszínt, és a kakaós krémre kenjük. A félretett krémmel körbekenjük a tortát. A másik tortalapon egyenletesen elosztlatjuk a vízgőz felett felolvasztott csokoládét, és még mielőtt teljesen megdermedne éles késsel bejelöljük a szeleteket, majd felvágjuk, és a tejszínes rétegen elhelyezzük. Tetszés szerint díszítjük.
Gál Hedvig receptje.